Topinambur pro zdraví

Příznivé zdravotní účinky inulinu a vlákniny

Pravidelné pojídání topinamburů má příznivé účinky při revmatizmu, vysoký obsah draslíku činí z topinamburů dobrý odvodňovací prostředek např. při otocích. Hlavní význam pěstování topinamburů spočívá v až šestnáctiprocentním obsahu inulinu - cukru vhodném pro diabetiky, který snižuje hladinu krevního cukru. . Další léčivé účinky, jako například snižování cholesterolu v krvi, regulace krevního tlaku, zlepšování činnosti trávicí soustavy, ochrana jater a ledvin, ale i antistresové či detoxikační účinky byly v poslední době prokázány i vědecky.

 

Z hlediska potravinářského jsou ceněny hlavně jeho hlízy, a to především pro vysoký obsah inulinu, který z topinamburu činí nízkoenergetickou dietní potravinu. Inulin není člověkem tráven a v zažívacím traktu působí jako vláknina. Jeho konzumace též příznivě účinkuje na snižování hladiny cukru v krvi (na rozdíl od energeticky bohatých potravin s velkým obsahem cukrů, živočišných tuků a škrobů.  Blahodárně působí zejména ve stravě diabetiků a osob s jakkoliv oslabenou slinivkou břišní. Přitom je nutné nezaměňovat inulin a inzulin. Inulin je rostlinný polysacharid zcela nezávislý na inzulinu, tedy hormonu slinivky břišní, který řídí hladinu krevního cukru. Pozitivní metabolický efekt inulinu spočívá v jeho minimálním ovlivnění glykémie a v tom, že nezvyšuje nároky na sekreci inzulinu.

 

Pro svou nízkou energetickou hodnotu a zvyšování pocitu sytosti jsou hlízy topinamburu doporučovány k obohacení jídelníčku při redukčních dietách. jejich pravidelná konzumace působí preventivně i proti některým chorobám souvisejícím s nevhodnou výživou (nemoci kardiovaskulární, dna, revmatismus), mírní žlučové koliky - uvádí činnost žlučníku do harmonie s ostatními orgány. Topinambury mají také prokazatelný protiastmatický účinek. 

 

Jejich blahodárný vliv na zdraví člověka vystihují lidová označení "diabetická brambora, potrava pro zdravá játra a žlučník, prostředek proti žaludečním vředům". Topinambur není ovšem považován za klasickou léčivou rostlinu, ale spíše za dietní potravinu.

Lehká dietní strava z topinamburů je mimořádně vhodná pro děti, seniory, rekonvalescenty po překonaných chorobách, ale i jako pravidelná dietní složka výživy k aktivování přetíženého organismu. Proto se v poslední době zvyšuje spotřeba topinamburů jako dietní zeleniny, která je vyhledávanou lahůdkou i v gurmánských restauracích v zahraničí, například ve Francii, Německu, Rakousku. Hlízy lze jíst syrové nebo tepelně upravené. Topinambur je vhodný i pro zpracování na nízkoenergetické potravinářské výrobky, nápoje, potravinové doplňky i farmaceutické produkty.

 

 

Inulin

Inulin je potravinová vláknina, jejíž konzumace přináší řadu zdravotních výhod.  Není prakticky  trávícími enzymy člověka hydrolyzovatelný, a proto prochází beze zeměn žaludkem i tenkým střevem. Až v tlustém střevě je mikrobiálně fermentován a napomáhá pomnožení užitečných střevních bakterií rodu Bifidus. Ty syntetizují vitamíny skupiny B a podporují absorpci některých důležitých iontů (Ca, Fe). Hlízy jsou doporučovány při redukčních dietách, zvyšují pocit sytosti a zlepšují peristaltiku střev. Vedle lidí s nadměrnou hmotností jsou doporučovány i diabetikům.

Inulin je pro lidský organismkus velmi významný, neboť vytváří zdroj živin a optimální podmínky pro bifidobakterie, chrání tlusté střevo před zánětlivými a nádorovými chorobami, posilňuje imunitní systém, podporuje zvýšenou syntézu vitamínů z jejich prekurzorů, upravuje hladinu glukózy v krvi, snižuje glykemický index potravin, snižuje obsah lipidů a hladinu cholesterolu a zvyšuje absorpci minerálních látek. 

Některé tradiční diety doporučují příjem až 20 g inulinu denně. 30 - 40 % populace trpí horší vstřebatelností fruktózy. Z toho hlediska mohou u některých lidí vznikat flatulenční efekty (způsobující plynatost a nadýmání), proto se u nich doporučuje < 0,5 g/pokrmovou dávku. Za optimální dávku inulinu v lidské výživě se považuje 5-10 g/denně.

 

Čerpáno: Netradiční plodiny pro diabetiky (Eloy Fernández C., Iva Viehmannová a kolektiv)

 
 
 

 

 

 

Zdraví a plní energie po celý rok

 

Chcete-li si udržet tělo v dobré kondici, být preventivně chráněni proti nemocem, nebo máte sklony k nadváze, je třeba zahrnout do stravy jednu nebo dvě hlízy topinambur denně, případně pít čerstvou štávu z nich, a to zejména na podzim, v zimě a na jaře.

 
 

Uplatnění topinamburu v domácím léčení

 

Unikátní možnosti topinamburu

 využívali lidé k léčení nemocí v praktickém domácím léčitelství ,

při různých onemocněních i

 kosmetických problémech . 

Tyto recepty vycházejí ze základů starých tradic a postupů lidového léčitelství .

 

 

Rady

 

Při cukrovce, arterioskleróze, hypertonii, trombóze, anémii, nachlazení, zácpě, stresu, nedostatku energie, nespavosti, trávicí onemocněních, chronickém zánětu, bolestech páteře a končetin, osteoporóze, revmatismu, artritidě, dně, na detoxikaci.

 

  • Hlízy topinamburu důkladně umýt, konzumovat v syrovém stavu, nejlépe se slupkou, bez ochucení, před jídlem po 50 gramech, 3-krát za den.
  •  
  • Odšťavnit umyté hlízy topinamburu, čerstvou šťávu pít po 50 ml, 2-krát za den, 10 - 15 minut před jídlem

.

  • 1 polévkovou lžíci prášku z hlíz topinamburu zalít 2 sklenicemi vroucí vody, ochladit, přecedit přes gázu a pít 1 sklenici, 2-krát za den, 15 minut před jídlem.
  •  
  • Tence nařezaný stonek i s listy - zelenou masu (lze použít čerstvou nebo sušenou) z vrchní části rostliny zalít vroucí vodou - 2 polévkové lžíce zelené masy na 0,5 litru vroucí vody, nechat vyluhovat přes noc. Ráno přecedit přes sítko a pít po 0,5 sklenici, 4-krát za den.
  •  
  • Květ topinamburu (v září) čerstvě utržený nebo vysušený ve stínu zalít vroucí vodou - 1 polévková lžíce květů na 0,5 litru vroucí vody, nechat vyluhovat přes noc, přecedit přes gázu nebo sítko. Pít po 0,5 sklenice, 4krát za den.
  •  

 

Při stresu, nespavosti, bolestech páteře a končetin, osteoporóze, revmatismu, artritidě, při kosmetických problémech - suchá, ochablá pokožka, vrásky:

 

  •  Zelenou masu - listy i stonek (čerstvé nebo sušené) zalít vroucí vodou - 1 díl zelené masy na 3 díly vody. Vyluhovat přes noc. Přecedit přes síto. Vlít do vany 10 litrů získaného extraktu a dolít teplou vodou - 38 - 40 ° C. Koupat se v této kúře 15 - 20 minut, 2-krát za týden.